Zákaznická linka
+420 725 744 315
denně 6:00 – 15:30 hod
Velký výběr vína a sektů, destilátů, tabáku a doutníků, slaných i sladkých delikates nejen pro požitkáře.
Brandy je alkoholický nápoj s bohatou historií a výjimečnou elegancí, který si získal srdce milovníků destilátů po celém světě. Objevte spolu s námi nejen jeho fascinující historii, ale také rozmanité druhy, způsoby podávání a značky, které rozhodně stojí za degustaci. Tak pojďme na to!
Když se řekne brandy, možná si představíte sklenku jantarového destilátu v ruce elegantního gentlemana. Není náhodou, že si tento nápoj oblíbily ikonické postavy literatury, včetně samotného Sherlocka Holmese, který si rád dopřával sklenku brandy při řešení svých nejtěžších případů. Tradice tohoto ušlechtilého destilátu však sahá mnohem hlouběji do historie, a to až do 12. století, kdy se o destilátu objevily první písemné zmínky. Jeho název pochází z nizozemského slova brandewijn, což znamená doslova „pálené víno“ – odkaz na proces destilace, který umožňoval uchovat víno déle a usnadňoval jeho přepravu.
Původně praktická metoda konzervace se postupem času proměnila ve skutečné umění. Zráním v dubových sudech získává brandy svou charakteristickou chuť a aroma, které se liší podle regionu i výrobních postupů.
Tato rozmanitost se odráží v různých typech brandy, které se vyrábějí po celém světě. Každý z nich má své specifické vlastnosti a především jedinečnou chuť. Bezpochyby nejznámějším typem brandy je koňak. Jak napovídá název, koňak se vyrábí výhradně ve francouzském regionu Cognac a podléhá přísným pravidlům výroby. Neméně zajímavý je armagnac, pocházející z Gaskoňska. Oba tyto francouzské destiláty patří mezi vinné brandy, tedy destiláty vyráběné přímo z hroznů nebo vinného moštu.
Vedle klasických vinných brandy existují i další druhy, které se liší surovinami a výrobními procesy:
Pokud si chcete brandy vychutnat skutečně stylově, je důležité dodržet několik základních pravidel servírování a degustace. V prvé řadě sáhněte po vhodné sklenici - ideální volbou bude koňaková sklenička ve tvaru tulipánu. Nenaléváme vrchovatě, ale maximálně do poloviny skleničky, aby se mohlo správně rozvinout aroma. Brandy podáváme při pokojové teplotě, dá se však popíjet také s ledem. V neposlední řadě lze z brandy namíchat výborné koktejly - jedná se například o jednu z přísad oblíbené letní sangrie.
Nalákali jsme vás na skleničku dobré brandy, ale nevíte, jakou značku zvolit? Výběr záleží na vašich osobních preferencích a chutích. Jednou z oblíbených značek je španělská brandy Alvisa, která je známá svou ekologickou produkcí a tradičními metodami destilace. Za ochutnání stojí také Metaxa – řecká brandy, která v sobě kombinuje brandy s muškátovým vínem a bylinkami, čímž získává bohatou chuť se sladkými tóny sušeného ovoce a koření. Klasickou francouzskou tradici v naší nabídce zastupuje značka St-Rémy, která se pyšní jemnými ovocnými tóny, díky nimž si získala oblibu po celém světě. Za zmínku stojí také arménská značka brandy Ararat, jejíž historie sahá až do roku 1887 a která nabídne například desetiletou brandy Akhtamar. Tak co, jakou brandy si vychutnáte vy?
Rozsáhlá síť prodejen
Zákaznická linka
+420 725 744 315
denně 6:00 – 15:30 hod